babacan ve davutoglu

Kaynak, Getty Images

Ayşe Sayın/ BBC Türkçe, Ankara

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, Gelecek Partisi’yle “birleşmek için trafik yürüttükleri” açıklaması, muhalefet kulislerini hareketlendirdi.

Babacan sadece Gelecek Partisi değil, merkez sağ arayışında olan kesimlerle de iletişim halinde olduklarını açıkladı. Parti kuruluşu sürecinde ortak hareket etme, 2023 seçimlerinden sonra da Meclis’te ortak grup kurma önerilerinin Babacan tarafından geri çevrildiğini anımsatan Gelecek Partisi ise Babacan’a bu kez mesafeli.

2023 seçimlerine giden süreçte CHP öncülüğünde kurulan Altılı Masa’da yer alan ve CHP listelerinden adaylarını gösteren DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi ise 10, Saadet Partisi 10 ve Demokrat Partisi 3 milletvekili çıkardı.

Seçimlerden sonra Gelecek Partisi ve DEVA Partisi Meclis’te ortak grup kurmak için görüşmeler yürüttü, ancak grup görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine Gelecek Partisi, Saadet Partisi çatısı altında Meclis’te 6. Grubu kurdu.

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Önerilen haberler

Haberin sonu

31 Mart yerel seçimlerinde CHP ve Altılı Masa’nın diğer ortaklarının kendi adayları ile girdiği seçim yarışında CHP Türkiye’nin birinci partisi olurken, DEVA, Gelecek, Saadet ve İYİ Parti varlık gösteremedi.

Demokrat Parti ile görüşmeler sonuçsuz kaldı

Gelecek Partisi ile ittifak, birleşme, grup kurmaya yakın zamana kadar uzak duran DEVA Partisi ile 3 milletvekili olan Demokrat Parti (TP) grup kurma arayışına girmişti.

DP Milletvekilleri Cemal Enginyurt ve Salih Uzun ile DEVA Partisi milletvekilleri arasında grup kurmak için ilkesel anlaşma sağlansa da, DP yönetimi bu birlikteliğe direndi.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Genel Başkan Gültekin Uysal ve parti yönetimi, DP’nin köklü bir geçmişi olduğunu söyleyip, DEVA Partisi çatısı altında bir grup kurmaya karşı çıkınca, Enginyurt ve Uzun da görüşme süreçlerinden çekildi. İki parti yönetiminin yürüttüğü görüşmelerden ise şimdiye kadar somut bir sonuç çıkmadı.

davutoğlu

Kaynak, Getty Images

Davutoğlu’nun ‘adaylık ısrarı’ birleşmeye engel mi?

DEVA Partisi kaynakları, kurumsal düzeyde olmasa da Gelecek Partisi ile birleşmeye dönük görüşme trafiği yürüdüğünü, iki tarafın da birbirini tanıdığını ve ilkesel olarak uzlaşmaya çok yakın olduklarını ifade ediyorlar. Ancak Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, “cumhurbaşkanı adayı” olmak istediğini ve bu adaylığın birleşme sürecinde ilan edilmesini istediğine dikkat çeken DEVA Partisi kaynakları şu görüşleri dile getiriyorlar:

“Aday olabilir. Bu değerlendirilir, ama seçimlere çok uzun bir süre var. Şimdiden adayı ilan etmenin bir çok riski var. Davutoğlu’nun bu konudaki ısrarı henüz aşılmış değil. Ali bey, bu birleşme görüşmelerine olmadığı kadar esnek bir tutum içinde. Davutoğlu’nun da aday açıklanması konusundaki ısrarını sürdürmemesi halinde, birleşme gerçekleşebilir. Şu anda birleşme konusunda en büyük engel bu görünüyor, ama aşılabileceğini düşünüyoruz.”

DEVA Partisi, birleşmenin kendi parti çatıları altında olabileceğini, yeni partinin yine Meclis’te Saadet Partisi ile ortak grubu sürdürebileceğini ifade ediyorlar. Parti kaynakları, birleşme kararının, Ekim ayı içinde yapılması planlanan DEVA Partisi kongresi öncesinde kamuoyuna açıklanmasını hedeflediklerini belirtiyorlar.

Gelecek Partisi mesafeli: Fırsat kaçtı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, baştan beri ortak parti kurma veya ortak grup kurma, birleşme formüllerine sıcak baktığı hatta bu konuda talepkar olduğu biliniyor. Ancak, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, son açıklamasına kadar, Davutoğlu ile ortak çatı altında siyasete mesafeli durdu.

Son gelinen noktada ise tersi sözkonusu. Babacan’ın “birleşme” açıklaması Gelecek Partisi’nde heyecan yaratmamış görünüyor. Gelecek Partisi milletvekilleri, kurumsal düzeyde bir birleşme masasının kurulmadığını, Meclis’te milletvekilleri olarak sohbetlerde bu niyetin dile getirildiğini, ancak bir “trafik yürümediğine” işaret ediyorlar.

Gelecek Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, Ali Babacan’ın birleşme açıklamasına sosyal medya hesabından “iş işten geçti” anlamına gelen “Bade harabül Basra” paylayımıyla tepki göstermişti.

BBC Türkçe’ye konuşan Şahin, geçmişte iki partinin birlikteliği için birçok fırsat olduğunu, ancak bunun değerdirilemediğini belirtiyor:

“Ben kişisel görüşümü dile getiriyorum elbette. Partinin beraber kurulması, seçim öncesinde birlikte ittifak yapılması, seçimden sonra organik birleşmenin sağlanması fırsatı vardı. Ama gelinen noktada artık bu fırsatların kaçırıldığını düşünüyorum. O yüzden ‘iş işten geçti’ diye bir mesaj paylaştım.”

Ali babacan

Kaynak, Getty Images

‘Bu, Babacan istediği zaman olacak bir konu değil’

Babacan’ın daha önceki olumsuz tutumlarını anımsatan Şahin, “Bu iş, Ali bey istediği zaman olacak, istemediği zaman olmayacak bir konu değil ki. Siyasetin şartlarının uygun olması önemli. Ben böyle bir şeyin Türkiye siyasetinde karşılığının olmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi çatısı altında birleşme formüllerini de değerlendiren Şahin, “DEVA, Genel Başkanımız Davutoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını kabul etmiş olma bile, biz gidip Ali Bey’in çatısı altında siyaset yapmayı kabul edecek miyiz? Türkiye siyaseti artık bu fırsatı kaçırmıştır” görüşünü dile getirdi.

Şahin, Perşembe günü Parti Yönetim Kurulu’nun toplanarak, birleşme görüşmeleri dahil, partinin yeni yol haritasına ilişkin tutumunu belirleyip, kamuoyuna da açıklama yapılacağını söyledi.