Gebze sokak hayvanları.

Kaynak, Nimet Özdemir

Fotoğraf altı yazısı, Gebze’deki konteynerlerde çöp poşetleri içinde onlarca sokak hayvanı ölüsü bulundu.
  • Yazan, Hilken Doğaç Boran
  • Unvan, BBC Türkçe
  • Twitter, @hilkenboran

Gebze Belediyesi’ne ait Sokak Hayvanları Bakım Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nin önündeki çöp konteynerlerinde 51 sokak hayvanının ölüsü bulundu. Hak savunucuları ve görgü tanıkları, belediye çalışanlarının sokak hayvanlarını katlettiğini ve poşetlere koyarak çöpe attığını söyledi.

BBC Türkçe‘nin ulaştığı görüntülerde rehabilitasyon merkezinin çöp konteynerleri önünde çok sayıda kedi ve köpek ölüsünün siyah çöp poşetleri içinde bulunduğu görüldü.

Sosyal medyada da aynı konteynerlerden poşetlerin çıkarıldığı, yırtılan poşetlerin içinden hayvan ölülerinin çıkarıldığı görüntüler paylaşıldı.

Hayvan ölülerinin bulunmasının ardından hayvan hakları savunucuları barınağa gitti.

‘Çöpten çıkardığımızda dördü canlıydı, can çekişiyordu’

Konuyla ilgili BBC Türkçe‘ye konuşan CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, sabah saatlerinde bölgeye gittiklerini, bazı görgü tanıklarının drone kaldırarak bölgede inceleme yaparken barınak çalışanlarının iki köpeği iğneyle uyutup çöp konteynerine koyarken görüntülediğini söyledi.

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Önerilen haberler

Haberin sonu

Konteynerlerden 36 köpek ve 15 kedi olmak üzere 51 hayvan ölüsü çıkarıldığını belirten Özdemir, “çöpten çıkardığımızda dördü canlıydı, can çekişiyordu” şeklinde konuştu.

CHP’li milletvekili, kedi ve köpeklerin yavrularıyla birlikte aynı poşetlerde çöpe atıldığını ve poşetlerin içinden hayvanları uyutmak için kullanılan çok sayıda ilaç, şırınga ve iğnenin de çıktığını söyledi.

Özdemir, belediye hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, jandarma ve olay yeri inceleme ekiplerinin merkeze geldiğini ancak savcının henüz gelmediğini belirtti.

CHP’li vekil “Savcıyı bekliyoruz. Gelene kadar buradan kalkmayacağız. Altındağ Belediyesi’nde de aynı şekilde delillere ulaşamamıştık” diye konuştu.

Özdemir, hayvanların öldürülüp çöp poşetlerine konarak konteynerlere atılmasının halk sağlığı için de zarar teşkil ettiğini, Gebze Belediyesi’nin böyle yaparak sokak hayvanlarının defniyle ilgili gerekli adımları takip etmediğini vurguladı:

“Ölü hayvanı önce soğuk hava deposunda bekletirsiniz, özel araçla aldırırsınız, belirli bir derinlik kazdırırsınız, üzerini kireçle kapatır öyle gömerseniz. Poşete koyup atarsanız çocuklarımız da biz de hastalanırız.”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetimindeki Gebze Belediyesi ise iddialara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “ivedilikle harekete geçildiğini” ve görüntülerin belediye tarafından “kabul edilemez olarak değerlendirildiğini” ifade etti.

‘İlgililer soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmıştır’

Gebze Belediyesi’nin açıklamasında konteynerlerde bulunan hayvan ölülerinin cansız toplanan 16 köpeğe, Gebze’de trafik kazası sonucu ölen 3 köpeğe ve “kendi sağlık sorunları nedeniyle kurtarılamayan” 10 köpeğe ait olduğu belirtildi.

Kedi ölülerinin ise 9 tanesinin “çeşitli sebeplerle ölmüş olarak” toplandığı, 2 kedinin de “tedaviye cevap vermeyerek” öldüğü ifade edildi.

Yazılı açıklamada “Gebze bölgesinde kedi ve köpeklerden oluşan yaklaşık 10.000 sokak hayvanı yaşamaktadır. Gebze Belediyesi Veteriner Müdürlüğü rutin çalışmaları ve vatandaş bildirimleri doğrultusunda sokak hayvanlarının sağlıklı yaşaması, yaşamsal bir sorun oluşturmaması için çalışmaktadır” denildi.

Gebze Belediyesi, olaya ilişkin soruşturma açıldığını, ilgililerin soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alındığını duyurdu.

Açıklamada ayrıca görüntülere ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulduğu da belirtildi.

Sokak hayvanları ölüsü.

Kaynak, Nimet Özdemir

Fotoğraf altı yazısı, Nimet Özdemir, poşetlerin içinden ölülerle birlikte çok sayıda ilaç, şırınga ve iğne çıktığını söyledi.

‘Kanunu uyguluyoruz’

Nimet Özdemir, hak savunucularının barınak çalışanlarına itiraz ettiğini, çalışanların ise “kanunu uyguluyoruz” dediklerini ifade etti.

Özdemir, “7527 Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünün açıldığını söyledi.

CHP’li vekil, “Bu sadece hayvana yönelik bir şiddet ya da katliam değil. Dört ay boyunca sahaya uygun bir yasa değil ‘katliam yasası’ dedik… Siz ölümü normalleştirirseniz birbirimizi de öldürmeye başlarız” dedi.

Ağustos’ta Niğde ve Ankara’nın Altındağ ilçesinde de hayvan hakları savunucuları tarafından hayvan ölüleri bulunmuş, belediyeler sokak hayvanlarını öldürmekle suçlanmıştı.

İki belediye de suçlamaları reddetmişti.