BM Genel Kurulu’nda gerilim: Türk heyeti salonu terk etti

bm-genel-kurulu’nda-gerilim:-turk-heyeti-salonu-terk-etti
BM Genel Kurulu’nda gerilim: Türk heyeti salonu terk etti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk heyeti ve birçok delegasyon, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu hitabını salonu terk ederek protesto etti. 
 
Netanyahu, BM 79. Genel Kurulu’na hitap etmek için salona girdi ve kürsüye yöneldi. Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız’ın öncülüğünde Türk heyeti, Netanyahu BM Genel Kurul hitabına başlamadan önce salondan ayrıldı. 

İsrail Başbakanı Netanyahu, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında Filistin toprağı Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ni, “İsrail” olarak gösteren bir harita kullandı.

Birçok delegasyonun, Türk heyetine eşlik ettiği ve salonun önemli ölçüde boşaldığı görüldü. Netanyahu kürsüdeyken salondan bazı seslerin yükseldiği de duyuldu. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Kerim Han tarafından “savaş suçu” işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı alınması istenen Netanyahu’nun BM’ye hitap etmesine izin verilmesi eleştirilere neden olmuştu.

NETANYAHU NE DEDİ?

İsrail’in mutlak yok oluşunu amaçlayan “barbar düşmanlara karşı” savaştığını söyleyen Netanyahu, yine de ‘barış’ peşinde olduklarını iddia etti.

Salonda kalan delegelere seslenen Netanyahu, “Kendimizi bu barbar katillere karşı savunmak zorundayız. Düşmanlarımız bizi sadece yok etmek istemiyor, ayrıca tüm medeniyeti yok edip bizi tiranlığın ve terörün hüküm sürdüğü karanlık çağlara sürüklemek istiyorlar” dedi.

“En büyük düşmanı” olarak nitelendirdiği İran’dan bahseden Netanyahu, İsrail’in kendini Tehran’a karşı 7 ayrı cephede savunduğunu söyledi. 

Geçen hafta yaşanan saldırılara atıfta bulunan Netanyahu, “İsrail’in, İran’da kolunun uzanamayacağı bir köşe yoktur. Bu gerçek, tüm Ortadoğu için de geçerlidir” ifadelerini kullandı. Bazı delegeler, bu sözlere alkışla karşılık verdi. Diğer yandan İran heyeti, salonu terk etti.

İsrail’in Gazze’de, Hamas’a karşı verdiği savaşa da değinen Netanyahu, “eğer Hamas, Gazze’de etkin bir güç olarak kalırsa tekrar silahlanıp İsrail’e saldırmaya devam edecektir. Buna izin veremeyiz” dedi. 

Netanyahu, İsrail güçlerinin ‘Hamas’ın yarısından fazlasını etkisiz hale getirdiğini ve roketlerinin yüzde 90’ını imha ettiğini’ söyledi.

İsrail Başbakanı, ‘Hamas, silahlarını bırakır, rehineleri salar ve teslim olursa,’ savaşın biteceğini söyledi. Başbakan, ‘Gazze’de barışçıl bir varoluşa adanmış yerel, sivil bir yönetimi destekleyeceğini’ iddia etti. Gazze ve Lübnan’da yaşanan sivil ölümlerinden dolayı İsrail’in eleştirilmesine karşı çıkan Netanyahu, bu tarz yorumları ‘Birleşmiş Milletler üzerindeki ahlaki bir leke’ olarak tasvir etti.

Netanyahu, konuşmasını “bu kurula, ve bu kurulun dışındaki dünyaya bir mesajım daha var. Bu savaşı kazanıyoruz” sözleriyle bitirdi.

ÖLÜMLER DEVAM EDECEK

İsrail Dışişleri Bakanı Perşembe günü İran destekli Hizbullah grubuyla ateşkes yapılması yönündeki küresel çağrıları reddederek, Lübnan’da yüzlerce kişinin ölümüne neden olan ve bölgesel savaş korkularını arttıran hava saldırılarına devam etti.

Bakan, ‘İran destekli Hamas militanlarının teslim olması, silahlarını bırakması ve saldırıda ele geçirilen rehineleri iade etmesi’ halinde Gazze’deki savaşın sona erebileceğini söyledi.

BM Genel Kurulu’nda gerilim: Türk heyeti salonu terk etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

sondakika-haberleri.net SONDAKİKA . SON DAKİKA . HABERLERİ . HABERLER . SPOR . MAGAZİN . GUNDEM . EĞİTİM . DİZİ . ANKARA , İSTANBUL . İZMİR . DİYARBAKIR . MERSİN ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!