Yusuf Özkan / Lahey

Fenerbahçe, yeni formatıyla oynanan UEFA Avrupa Ligi ilk karşılaşmasında Belçika temsilcisi Union Saint – Gilloise’yı 2 -1 (Union SG) yenerek, turnuvaya galibiyetle başladı.

Sarı lacivertlilerin gollerini 27. dakikada Çağlar Söyüncü, 82. dakikada da Christian Burgess kendi kalesine attı. Belçika takımının golü, 90 + 3. dakikada Sykes’den geldi.

Union SG’den Mac Allister 73. dakikada, Fenerbahçe’de de Osayi Samuel 90. dakikada kırmızı kart görerek oyun dışı kaldılar.

Geçen sezon UEFA Konferans Ligi son 16 turunda Fenerbahçe’ye kendi sahasında 3 -0 mağlup olan Brüksel ekibi, İstanbul’daki maçı 1 -0 kazanmasına rağmen elenmişti.

Belçika medyasına göre, bu nedenle Union SG, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’ndaki karşılaşmaya İstanbul’daki karşılaşmaya, “intikam” için çıktı.

Belçika liginde istediği başlangıcı yapamayan ve 8 maçta sadece iki galibiyeti bulunan Union SG, İstanbul’da hem kötü gidişe son vermek hem de Konferans Ligi’nden elenmesinin intikamını almak istiyordu.

Ancak maçı canlı yayınlayan Sporza kanalı, deneyimsiz bir teknik direktör olan 37 yaşındaki Sébastien Pocognoli’nin Avrupa’daki tüm kupaları kazanan José Mourinho gibi deneyimli bir isim karşısına çıktığının altını çizdi.

“Bu beni tedirgin etmiyor, Mourinho’nun rakip takımın teknik direktörü olması maça ayrı bir lezzet katıyor” diyen Pocognoli, “değerlerine ve DNA’larına göre oynayacaklarını” söyledi.

Karşılaşmaya daha atak başlayan Union SG, Fenerbahçe kalesi önünde istediğini bulamadı.

Maçın 20. dakikasından itibaren baskısını arttıran Fenerbahçe, 27. dakikada Çağlar Söyüncü’nün kafa golüyle 1 – 0 öne geçti. Bu aynı zamanda ilk yarının da skoru oldu.

İkinci yarı, sarı – lacivertlilerin baskısıyla başladı. Başta En – Nesyri olmak üzere Fenerbahçe ileri ucu, fırsatları gole çeviremedi.

Teknik Direktör Mourinho’nun 65. dakikada Duşan Tadiç ve 77. dakikada Edin Dzeko ile Mert Hakan Yandaş’ı oyuna alması, Fenerbahçe’nin ataklarını daha da arttırdı.

Sarı lacivertlilerin baskısı 82. dakikada sonuç verdi. Rakip ceza sahasında Tadiç Osayi Samuel’i kaçırdı. Dönen top, Union SG’li oyuncunun vuruşuyla kendi kalesine gitti

Maçın sonlarına Fenerbahçe 2 – 0’lık skor avantajıyla girdi. Ancak 90. dakikada Osayi Samuel’in ceza sahası içinde Niang’a yaptığı hareketin ardından Fransız hakem Benion Bastien penaltı noktasını gösterdi.

Union SG’nin Hırvat oyuncusu Ivanoviç’in kullandığı penaltıyı, vatandaşı Livakoviç kurtararak gole izin vermedi.

Ancak son dakikalarda baskısını arttıran Union SG, 90 + 5’te Sykes’in attığı golle durumu 2 -1 yaptı.

fenerbahçe

Kaynak, Getty Images

Türk futbolununu yakından izleyen yorumcu Yordi Yamali’ye göre, Union İstanbul’da kazanamış olsa da, Mourinho’yu izlemeye değdi.

Kamu yayıncısı VRT’nin spor kanalı Sporza’ya göre, “Verimlilik eksikliği” Fenerbahçe karşısında Union’a zarar verdi. Brüksel ekibi, ilk yarıyı domine etmesine rağmen son vuruşlarda etkili olamadı.

Nieuwsblad gazetesi, “Cesur ama naif 2 -1’le tekneye: Union Fenerbahçe’nin yanına yaklaştı ama yine gol atmakta zorlandı” başlıklı haberinde, Brüksel ekibinin övgüye değer bir performans gösterdiğini belirtti.

HLN gazetesi, “geç canlanmaya rağmen” Union’un yenilmekten kurtulamadığını ve talihsiz bir şekilde kendi kalesine gol attığını yazdı.

Le Soir gazetesi de, haberi “Union SG Avrupa yolculuğuna Fenerbahçe’ye yenilerek başladı” başlığıyla aktardı.