Kaynak, Getty Images

Fotoğraf altı yazısı, “Narin Güran için adalet” eylemlerinden bir pankart

Narin Güran’ın ölümü ile ilgili olarak yürütülen soruşturmada son olarak amca Salim Güran’ın çalışanı 15 yaşındaki R.A.’nın da tutuklanmasıyla, tutuklu sayısı 11’e yükseldi. Tutuklananlar arasında Narin’in annesi ve ağabeyi de var.

Soruşturma kapsamında dün tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen R.A. önce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Narin Güran’ın kaybolduğu gün Salim Güran ile haberleşmesinin şüphe doğurmasının ardından savcılığın talebi üzerine yeniden gözaltına alınan R.A., jandarmadaki işlemlerinin ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Narin Güran soruşturmasında tutuklu sayısı 11’e yükseldi.

Anadolu Ajansı dört şüphelinin ise serbest bırakıldığını aktarıyor.

Sekiz yaşındaki Narin, 19 gün süren arama sonrası geçen Pazar günü ölü bulunmuştu.

Gözaltına alınan 22 şüpheliden dokuzu, Perşembe günü geç saatlerde tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Savcılar Narin’in annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran hakkında ‘kasten öldürme suçuna iştirak etme’ suçlamasıyla tutuklama talep etti.

Ağabey Güran’ın kolunda bulunan ısırık izi arama çalışmaları henüz sürerken gündeme gelmişti.

Narin’in ölümü ile ilgili soruşturmada, cesedi dere yatağına gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar isimli kişi daha önce tutuklanmıştı.

Narin’in amcası muhtar Salim Güran olayla ilgili tutuklanarak cezaevine konulan ilk şüpheli olmuştu.

Son tutuklamayla birlikte soruşturmada toplam tutuklu sayısı 11’e çıktı.

Bu arada, gizlilik kararı olan soruşturmanın birçok belgesi basına sızdırıldı.

Medyada paylaşılan ön otopsi tutanağına göre cesetteki deformasyon nedeniyle Narin’in ölüm nedeni kesinleşmedi.

Ceset üzerinden ‘istismar dahil’ her türlü suçu ortaya çıkaracak şekilde 91 adet örnek alındı. Cesedin üzerinde kesici, delici alet ya da ateşli silah yaralanması, iç kanama bulgusu elde edilmediği bilgisine de yer verildi.

Tutanağa göre Narin’in sol bacağı diz altından kopuk haldeydi. İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılacak inceleme ile bunun sebebi de netleşecek.

YouTube paylaşımını geçin

Uyarı: BBC üçüncü taraf sitelerin içeriğinden sorumlu değildir. YouTube içerik reklam içerebilir

YouTube paylaşımının sonu

Narin’in cesedinin bulunması sonrası neler yaşandı?

Narin’in cesedi bulunmadan önce, amcası Salim Güran, aracından alınan DNA örneklerinin, Narin’in giysilerinden alınan DNA örnekleri ile eşleşmesi üzerine, 2 Eylül’de ‘olası kastla adam öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçlamasıyla tutuklandı.

Adalet Bakanı bunun tedbir için yapıldığını açıkladı.

Narin’in cesedinin 8 Eylül’de bulunması sonrası otopsi işlemi halen devam ederken, Tavşantepe köyünden aralarında Narin’in annesi, babası, iki abisi ve üç amcasının da olduğu 23 kişi gözaltına alındı. Daha sonra 1 kişi serbest bırakıldı.

Narin’i kimin öldürdüğü sorusu henüz yanıtlanmış değil. Yaygın kanı, Narin’in ‘görmemesi gereken bir olaya şahit olduğu’ yönünde.

Baş şüpheli amca Salim Güran, Narin’i öldürdüğü yönündeki suçlamayı kabul etmiyor.

Amca Salim Güran dün savcılıkta yeniden ifade verdiği.

Narin’in kaybolmasından sonra WhatsApp yazışmalarını silen amca Salim Güran, Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre bu ifadesinde seks işçileri ile görüşme sağladığının açığa çıkmaması adına bu kayıtları sildiğini savundu.

Salim Güran daha önce Narin’in babası Arif Güran’a ait ahırdan çok sayıda mermi çıkması üzerine bunu yaptığını savunmuştu.

Amcasından önce, Narin’in abisi Enes Güran da kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alınmış, ancak izlerin Narin’e ait olup olmadığı tespit edilemeyince serbest bırakılmıştı.

Nevzat Bahtiyar neden tutuklandı?

Dosyadaki gizlilik kararına rağmen, Narin’in köy muhtarı amcası Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar adındaki inşaat işçisi köy sakininin jandarmadaki ifadeleri ve Narin’in ön otopsi raporu sosyal medyada paylaşıldı.

Bahtiyar, Jandarmadaki ifadesinde Salim Güran’ın, arabasında battaniyeye sarılı cesedi yok etmesi için 200 bin lira teklif ettiğini söylerken, Anadolu Ajansı’nda yayınlanan savcılık ifadesinde, Salim Güran’ın kendisini ailesini öldürmekle tehdit ettiğini de öne sürdü.

Jandarmada ifadesinde, cesedi Salim Güran ile birlikte çuvala koyduklarını söyleyen Nevzat Bahtiyar, savcılıkta farklı bir ifade verdi ve cesedi, ikamet ettiği evde tek başına çuvala koyduğunu ileri sürdü.

Nevzat Bahtiyar, her iki ifadede, Eğertutmaz deresinde, kıyıda bir ağaç altına cesedi gömdüğünü anlattı ve ”Çocuğu öldürmediği için teslim olmayı düşünmediğini” söyledi.

Mahkeme kararında, şüphelinin bazı soruları cevapsız veya muğlak bırakarak, ‘şüphelileri korumaya çalıştığı izlenimi’ verdiği bilgisine yer verildi.

Narin'in cenaze töreni Tavşantepe'nin dışında yapıldı.

Diyarbakır Barosu sızdırılan belgeler için hukuki süreç başlatıyor

Narin cenaze töreni

Dosyadaki gizlilik kararına rağmen Narin’in ön otopsi tutanağının ve şüphelilerin jandarmada verdikleri ifadelerin sızdırılması üzerine, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, soruşturma kapsamındaki birçok kritik belgenin ‘belirli çevreler’ üzerinden orijinal haliyle paylaşıldığını söyleyerek tepki gösterdi.

Narin’in otopsisine de katılan Eren, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada gizlilik kararını hatırlatmış, temkinli bir şekilde konuşmuştu.

Eren, belgelerin paylaşılmasının, yeni kişilere ve delillere ulaşmaya engel olacağı endişesini dile getirdi ve delillerin karartılmasıyla soruşturmanın seyrini tehlikeye düşürebileceği uyarısında bulundu.

“Kamuoyunun haklı beklentilerine rağmen soruşturmaya zarar vermemesi için ilk günden itibaren bilgi paylaşımında hukuk sınırları içerisinde kalmaya büyük özen gösterdiklerini” vurgulayan Eren, ”Soruşturmanın gizliliğini korumakla yükümlü olanlar gizliliğe riayet etmelidir’ diye konuştu.

Baro başkanı yeni bir paylaşım ile gizlilik kararını ihlal edip ifadeleri paylaşanlar hakkında hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

BBC Türkçe’ye de kısa bir değerlendirme yapan Eren, söz konusu ifade tutanağının hala gözaltında bulunan ve ifadeleri alınmayan şüphelilere ilişkin önemli bilgileri içerdiğini hatırlattı.