PKK, 5-7 Mayıs’ta düzenlediği 12’nci kongresinin sonuç bildirgesiyle kendini feshettiğini ve silah bıraktığını ilan etti. Kararın duyurulmasının ardından Genel Merkez binasında toplanan DEM Parti MYK’sı süreci ele almak ve yeni yol haritasını belirlemek üzere toplandı.
Edinilen bilgilere göre DEM Parti kaynakları, anayasa değişikliğinin tartışıldığı bir dönemde, anayasada sadece “Türk milleti” ifadesinin yer almasını doğru bulmadıklarını belirtti.
DEM Parti, TBMM Başkanı’nın insiyatifinde özel bir yasal düzenlemeyle süreci koruyan ve tüm siyasi partilerin katılımını sağlayan bir çerçevenin yasalaştırılması, sürecin hukuki zemine ve statüye kavuşmasını öneriyor.
“AİHM VE AYM KARARLARINA UYULSUN!”
DEM Parti kaynakları, yasal zeminin sağlanmasından önce hükümetin mevzuata uygun davranarak, AİHM ile AYM kararlarına uymak, Cezaevi Gözlem ve İdare Kurullarınca keyfi biçimde tutulan hükümlüleri serbest bırakmak, Gezi hükümlüsü Can Atalay’ı serbest bırakarak milletvekili unvanına kavuşturmak, belediyelere yönelik kayyum uygulamasına son vermek, CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nu serbest bırakmak gibi adımlar atabileceğine işaret ediyor. Ancak söz konusu hususları bir şart olarak öne sürmediklerinin altını çiziyor.
YASAL GÜVENCE
2013’te başlayan ancak başarıya ulaşmayan ilk çözüm sürecinin ardından yaşananlara işaret eden kaynaklar, süreçte görev alanların ve İmralı’da Öcalan’ı ziyaret edenlere yönelik yasal güvence getirilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.
YARGI PAKETİ KURBAN BAYRAMI’NDAN SONRAYA KALABİLİR
DEM Parti, bunun için yargı paketlerinin bu süreçte hızla gelebileceğini, bu paketlerin birden fazla olabileceğine işaret ederken, ilk etapta hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili bir düzenlemenin, infaz düzenlemesinin, Gözlem İdare Kurulları’ndaki uygulamalara son verecek bir düzenlemenin ve terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin cezalandırılmasını öngören Anayasa Mahkemesi tarafından da iki kez iptal edilen Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesinin değiştirilmesini talep ediyor. Parti kaynakları, TBMM’ye gelmesi beklenen ilk yargı paketinin Kurban Bayramı’ndan sonraya kalacağını düşünüyor.
PARTİLER ZİYARET EDİLECEK: BUNDAN SONRA NE YAPILABİLİR?
İmralı ziyaretlerinin ardından yapıldığı gibi siyasi partilere yeniden ziyaretlerin yapılması planlanıyor. Ziyaretlerde yalnızca sürece dair bir bilgilendirme yapılmayacağı, “Bundan sonra ne yapılabilir” sorusuna yanıt aranacağı da ifade ediliyor.
AF BEKLENTİSİ
AKP’nin 2022 yılından beri af beklentisi yarattığını bu yüzden cezaevlerinde beklentilerin oluştuğunu belirten DEM Parti kaynakları, hem muhalefetin hem iktidarın ortaklaşarak hızlı bir yargı paketiyle cezaevinde bulunanların beklentilerini bir an önce karşılaması gerektiğini savunuyor.