HABER – Mehmet Mücahit CEYLAN
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Kamuran Tanhan, devlet korumasındaki çocukların yuvalarda barındırılması yerine geçici koruyucu aile modeline yerleştirilmesinin yaygınlaşması ile birlikte çeşitli sorunların gündeme geldiğini belirtti.
Son yıllarda tercih edilen bu modelin, çocukların psikolojik ve duygusal gelişimlerini desteklemek adına önemli bir adım olarak görüldüğünü kaydeden Tanhan, uygulamada karşılaşılan zorlukların çözülmesi gerektiği vurgulandı.
“TRAVMALAR DİKKATE ALINMIYOR”
Tanhan, çocuk yuvalarında görev yapan personelin tutum ve eğitim seviyesinin yetersiz olabileceğini, bu durumun çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. Ayrıca, koruyucu aile modelinde çocukların yaşadıkları travmaların yeterince dikkate alınmadığını vurgulayan Tanhan, çocuk yuvalarındaki personel seçim kriterlerinde dikkatli olunmasını istedi.
“SON 5 YILDA KAÇ ŞİKAYET ALINDI”
Tanhan’ın soru önergesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu sorular yöneltildi:
“1-Koruyucu aile modeli çerçevesinde çocukların ailelere yerleştirilme süreçlerinde hangi kriterler dikkate alınmaktadır? Çocuğun geçmişte yaşadığı travmalar (şiddet, istismar vb.) göz önüne alınmakta mıdır?
2-Çocuk yuvalarında görev yapan personel işe alınırken hangi ölçütler dikkate alınmaktadır? Bu kişiler psikolojik testlerden ve/veya kişilik testlerinden geçirilmekte midir? Yine bu kişilerin çocukların sağlıklı gelişimi ve iyi oluş hallerini destekleyecek eğitimleri ile kurum tarafından verilen hizmet içi eğitimleri yeterli midir? Bu konuda bir standart veya sertifikasyon süreci uygulanmakta mıdır?
3-Çocuk yuvalarında yaşanan şiddet veya kötü muamele iddiaları ile ilgili Bakanlığınıza son 5 yılda kaç şikâyet ulaşmıştır? Bu şikâyetlerle ilgili hangi işlemler yapılmıştır?
4-Çocuk yuvaları ne sıklıkla denetlenmektedir? Denetimlerde tespit edilen sorunlar ve bu sorunlara yönelik uygulanan yaptırımlar nelerdir?
5-Koruyucu aile sistemine yönelik Bakanlığınızca yürütülen her türlü çalışma ve bilgilendirme faaliyetleri hangi toplumsal gruplara hitap etmektedir? Bu temelde yapılan çalışmalar bütün toplumsal kesimleri kapsamakta mıdır?
6-Şiddet veya istismara uğramış çocukların tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine ilişkin hangi programlar yürütülmektedir? Çocuklara yönelik psikolojik destek hizmetlerinin kapsamı ve yaygınlığı nedir?
7-Son 5 yıl içinde, devlet korumasına alınan çocuk sayısında bir artış yaşanmış mıdır? Eğer artış varsa, bu durumun nedenleri hakkında bir çalışma yapılmış mıdır?”
Muhabir: Mehmet Mücahit CEYLAN