kredi kartı

Kaynak, Getty Images

  • Yazan, Ayşe Sayın
  • Unvan, BBC Türkçe
  • Bildirdiği yer Ankara

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yeni kaynak sağlamak için hazırlanan yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif, 100 bin lira üzerinde kredi kartı limiti bulunanlardan yıllık 750 lira fon payı kesintisi öngörüyor.

Gayrimenkul, araç alım satımları ve tapuda yapılan diğer işlemlerden de zorunlu fon kesintisi yapılması planlanıyor.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, zorunlu fon kesintisini, “İsrail’in bir sonraki hedefinin Türkiye olması” ihtimaline dayandırdı. Güler “Coğrafi olarak tüm bu sıcak gelişmelerin tam ortasındayken bizim savunma sanayimizi her zamankinden daha güçlü hale getirmemiz lazım” dedi.

AKP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifi, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na ek kaynak yaratılmasını öngörüyor. Teklife göre, fonun yeni kaynağı, yurttaşlardan yapılan kesintiler olacak.

Yasa teklifi ile getirilen bazı önemli düzenlemeler şöyle:

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Önerilen haberler

Haberin sonu

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayi6i Destekleme Fonuna katkı payı alınacak.

Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar fon payı kesilecek.

Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 liralık kesinti yapılacak.

Noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci araç alım satımında 1.500 lira, diğer işlemlerden 75 lira alınacak.

Motosiklet, kol saati, dronelar da vergi kapsamında

Tahsil edilirken Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na pay ayrılan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde de yeni düzenleme yapılıyor.

Buna göre halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alınacak.

Teklif yeni vergiler de öngörüyor. Buna göre askeri amaçlar dışında kullanılanlar hariç olmak üzere dronelar, ÖTV matrafı 5 bin liranın üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınacak.

Yeni düzenlemeye gerekçe: İsrail tehdidi

Yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunulmadan önce AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlediği basın toplantısıyla bilgi verdi. Güler, İsrail’in geçen yıl 7 Ekim’de Gazze’de başladığı saldırılarının ardından Lübnan ve İran’ı hedefine koyduğunu belirterek fon payı kesintilerini Türkiye’ye İsrail tehdidi olasılığına dayandırdı.

“Bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi yok” diyen Güler, savunma sanayinin Türkiye’nin elindeki en önemli güç olduğunu vurguladı. Güler, şu görüşleri savundu:

“Tüm bunlar yaşanırken sınırımızdaki terör koridoru kurma çabaları bitmiş değil. Coğrafi olarak tüm bu sıcak gelişmelerin tam ortasındayken, bizim savunma sanayimizi her zamankinden daha güçlü hale getirmemiz şarttır.“

Abdullah Güler, teklifle elde edilecek kaynağın 70- 80 milyar arasında olmasını beklediklerini ifade etti.