çocuk

Kaynak, Getty Images

  • Yazan, Ayşe Sayın
  • Unvan, Ankara, BBC Türkçe
  • Twitter, @aysesayin

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), kadın cinayetleri ve çocuklara yönelik istismar suçlarını önlemeye dönük infaz sisteminde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

İktidar partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, kadın ve çocuğa yönelik suçların infazının sertleştirilmesi talimatını veren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin bugünkü grup toplantısında yapılması düşünülen değişikliklerin ayrıntılarını açıkladı.

Erdoğan, Adalet Bakanlığı’nda kadın ve çocuklara yönelik suçlarla ilgili davaların izlenebileceği yeni bir birim kurulacağını duyurdu.

Narin Güran cinayeti ve 2 yaşındaki Sıla bebeğin cinsel istismar nedeniyle ölümünün ardından son olarak İstanbul’da 4 Ekim’de İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil adlı 19 yaşındaki iki kadının aynı yaştaki Semih Çelik adlı genç tarafından katledilmesinin ardından, iktidar bir dizi önlemi hayata geçirme kararı almıştı.

AKP, kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar suçlarına yönelik infaz yasası değişikliğini de 10. Yargı Paketi ile Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor.

AKP’nin hafta başında gerçekleştirilen MYK toplantısının gündeminde de kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar suçlarına yönelik önlemler gündemdeydi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, MYK’da bu konuda sunum yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise infaz yasasında değişiklik yapılması ve bu tür suçlara yönelik yaptırımların artırılması için çalışma yapılması talimatı verdi.

erdogan

Kaynak, Getty Images

Erdoğan: Ceza infaz sistemine neşter vuracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yeni yasama yılının ilk AKP Meclis Grubu toplantısında, suçu önleme ve suçlularla mücadele için ıslah sistemindeki boşlukları gidereceklerini açıkladı.

Bu konuda bir dizi yasal düzenlemeyi hayata geçireceklerini belirten Erdoğan, “Ceza infaz sistemine neşter vuracaklarını” söyledi.

Bu konuda iki önemli adım atacaklarını bildiren Erdoğan, yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin şu bilgileri verdi:

  • Bunlardan ilki kurumsal düzenleme, ikincisi seri suç işleyenlerin tutuklanmasını kolaylaştırmaya dönük olacak.
  • Adalet Bakanlığı bünyesinde yeni bir birim kurulacak. Bu birim, kadın ve çocuklara yönelik veya toplumsal infial uyandıran cinayet, istimar suçlarıyla ilgili iddianameleri, yargılama aşamasını, emniyet kayıtlarını toplayarak, inceleme yaptıktan mahkemelerin ilgisine sunacak.
  • Suç kaydı olan birinin diğer davalarının bitip sabıka kaydına işlenmesi bekenmeden, tutuklu yargılanmasının yolu açılacak. Seri suç işleyenlerin tutuklanması kolaylaştırılacak.
  • Belli suçların bir bölümünün cezaevinde infazı sağlanacak. Örneğin, 3 yıl ceza almış bir kişinin aldığı cezanın yüzde 10’unu, yani 3,5 ayını ceazevinde kalmadan serbest bırakılmayacak.

Yapacakları düzenlemelere muhalefet partilerinin de destek vermesini isteyen Erdoğan, kadın politikaları konusunda hiçbir muhalefet partisinin kendilerine ders veremeyeğini söyledi.

‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının menfi etkisi olmamıştır’

Konuşmasında, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması nedeniyle yöneltilen eleştirilere de yanıt veren Erdoğan, “Kadın hakları konusunda bize ders verecek hiçbir muhalefet partisi yoktur. Kadının statüsünün güçlendirilmesinde elimize su dökecek kimse de yoktur” dedi.

“Sosyal ve ekonomik hayata katılan tüm kadınlarımız bizim çabalarımızın şahididir” diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemizin kadın haklarına en ufak bir menfi etkisi olmamıştır.”

narin güran

Kaynak, Getty Images

Erdoğan’dan DEM Partililerin elini sıkan Bahçeli’ye destek

Erdoğan grup konuşmasında 6-8 Ekim olaylarının 10. yıldönümü olması nedeniyle de değerlendirmelerde bulundu.

“Üzerinden 100 yıl geçse de” kayıpları unumayacakalrını belirten Erdoğan, “6-8 Ekim olaylarında rolü olanlar bağımsız Türk mahkemeleri önünde hesabını Bir elinde silah tutarak siyaset yapılmaz. Sırtını dağa yaslayan terör siyasetine yer yok. Demokratik siyasette şiddete asla yer olmadığını herkesin anlaması gerekiyor” dedi.

Erdoğan, yeni yasama yılı açılışında DEM Partililerin elini sıkan ve grup toplantısında da DEM Parti’ye “Türkiye partisi olması” çağrısı yapan ittifak ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) lideri Devlet Bahçeli’ye de destek verdi

Yeni yasama yılında siyasette artık farklı bir söylem görmek istediklerini belirten Erdoğan, “Daha fazla uzlaşıya ihtiyacımız olduğu kanaatindeyiz. Milletimiz için hiçbir diyalogdan kaçınmayız. MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin yaptığı açıklamaları 85 milyonun kardeşliği adına çok anlamlı buluyorum. Cumhur İttifakı’nın uzattığı elin muhatapları tarafından da layıkıyla anlaşılmasını umut ediyoruz” dedi.