TEKNOFEST ve Şakirpaşa Havaalanı…

teknofest-ve-sakirpasa-havaalani…
TEKNOFEST ve Şakirpaşa Havaalanı…
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Havacılık Uzay ve Teknolojisi Festivali (TEKNOFEST) Adana’da başladı. Henüz kısa bir süre önce kapatılan Adana’nın 85 yıllık Şakirpaşa Havaalanında…

Şakirpaşa havaalanı, yeni yapılan Çukurova Havaalanının açılması nedeniyle kapatılmıştı. Aslında kapatılması için hiçbir haklı gerekçe yoktu. Ancak “özel” gerekçeler vardı.

Bunlardan bir tanesi yeni yapılan Çukurova Havaalanı için 12 milyon/yıllık yolcu garantisi verilmiş olmasıydı. Yani bu kadar yolcu ister olsun, ister olmasın yeni Çukurova Havaalanının yapımcısı ve işleticisi olan şirket, devletten yıllık 9 milyon yolcuya hizmet vermiş gibi ücret alacaktı. Bunu aşan durumlar da cabası tabi.

Ancak Şakirpaşa Havaalanından bir yılda en çok 8 milyon yolcu taşındığını düşündüğünüz zaman bu rakam bir hayli afaki, zorlama kalıyordu. Hele daha ilk ayın rakamları geldikçe durum yolcu garantisi adına daha da farklı bir noktaya taşınıyordu.

Çünkü, Çukurova Havaalanı açıldığı günden bu yana geçen bir ay içinde yolcu sayısı Şakirpaşa Havaalanının bir aylık yolcu potansiyeline karşı yarı yarıya azalmıştı. 

Havaalanının uzaklığı, havaalanına gitmek için gerek servis otobüslerinin pahalılığı, gerekse taksi parasının çokluğu; 250 TL vererek otobüsle ya da 1500 TL’ye yakın taksiye para vermek istemeyenler için itici bir sebep olmuş, özellikle Adana ve çevre il ve ilçelerden yeni havaalanına giden yolcu sayısında azalmalar olmuştu.

Peki bu durumun böyle olacağı bilinmiyor muydu? Elbette biliniyordu.

Adana’nın sorumluluk sahibi gazetecileri, aydınları, siyasetçileri yazdı çizdi. “Yapmayın” dediler. “Havaalanımıza kıymayın” dediler ama dinletemediler.

Adanalılar iki komşu il olan Adana ve Mersin’de aynı anda havaalanı olabileceğini söylediler. Rize ve Trabzon gibi iki komşu ilde havaalanı varsa, Adana’da olabilirdi. Çünkü tıpkı Rize ile Trabzon arası olduğu gibi Adana-Mersin arası da aynen 80 km. Birbirine 80 km uzaklıktaki Rize ve Trabzon’da iki ayrı havaalanı varken, neden Adana ve Mersin’de olmasındı!

Ama dinletemediler…

Şakirpaşa havaalanı için “eski” denildi.

“Yetersiz” denildi.

“Küçük” denildi.

Oysa, TEKNOFEST nedeniyle bir sürü (İHA) İnsansız Hava Aracı, (SİHA) Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın orada olduğunu, havaalanı pistine dev çadırların konulduğunu, birçok teknoloji firmasının farklı kara ve hava araçlarıyla bu pistlerde arzı endam eylediğini, deneme uçuşlarının yapılacağını, havaalanının aslında büyütmek için bütün koşullara haiz olduğunu, ta 40 km uzağa, Akdeniz’e kadar büyümesinde, pistinin uzamasında hiçbir engel olmadığını düşünürsek, Şakirpaşa Havaalanının kapatılmasında hiçbir haklı gerekçenin bulunmadığını anlamış oluruz. 

Zaten artık haklının değil, güçlünün sözünün geçtiği bir devirdeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST’i ziyaret ediyor.

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı da Selçuk Bayraktar.

Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadıdır.

Bayraktar ailesinin, Türkiye’nin havacılık konusundaki teknolojik kazanımlarında oynadığı büyük rol inkar edilemez.

Gerçekten de Bayraktarlar, ürettikleri İHA ve SİHA’larla uluslararası çapta büyük ses getirdiler.

Türkiye’nin gurur duyacağı birçok projeye imza attılar.

Türkiye havacılık alanında bir yandan böyle güzellikler yaşar, yeni kazanımlar elde ederken diğer yandan Şakirpaşa Havaalanı gibi uluslararası niteliğinde olan, yılın 365 günü uçuşa uygun, genişlemeye açık, son derece verimli bir havaalanının kapatılması ise hem Türkiye hem de Adana adına büyük kayıptır.

Bu yüzden TEKNOFEST’in Şakirpaşa Havaalanında yapılması biz Adanalıları hiç sevindirmiyor.

Hiç!..

TEKNOFEST ve Şakirpaşa Havaalanı…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

sondakika-haberleri.net SONDAKİKA . SON DAKİKA . HABERLERİ . HABERLER . SPOR . MAGAZİN . GUNDEM . EĞİTİM . DİZİ . ANKARA , İSTANBUL . İZMİR . DİYARBAKIR . MERSİN ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!