Analistlere göre, bu hafta açıklanacak olan istihdam ağırlıklı veriler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki adımları konusunda belirleyici olabilir. Söz konusu veriler, ABD ekonomisinin gidişatına dair daha net sinyaller verebilir.
FED VE BAŞKAN POWELL’IN AÇIKLAMALARI TAKİP EDİLİYOR
Bu hafta piyasaların yakından takip ettiği bir diğer gelişme ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşma. Ayrıca, cuma günü açıklanan verilere göre, ABD’de kişisel tüketim harcamaları ağustos ayında beklentilerin altında bir artış gösterdi. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,2 oranında artış gösterdi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise ağustosta aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 2,7 artarak beklentilere paralel gerçekleşti.
Analistler, beklentilerin altında kalan enflasyon verilerinin, Fed’in faiz oranlarını düşürmeye ve iş gücü piyasasını desteklemeye odaklanabileceği beklentilerini artırdığını vurguladı.
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 5 AYIN ZİRVESİNDE
ABD’de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi eylülde 70,1 olarak yukarı yönlü revize edilerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasaların dikkatini çekerken, St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, faiz oranlarının kademeli olarak düşürülmesi gerektiğini savundu. Musalem, iş gücü piyasasında beklenenden fazla bir zayıflama olursa faiz indirimlerinin hızlanabileceğini de belirtti.
Para piyasalarındaki fiyatlamalar, yıl sonuna kadar Fed’in 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı beklentisinin güçlü kaldığını, kasım ayında ise yüzde 54 olasılıkla 50 baz puanlık bir faiz indirimi öngörüldüğünü gösteriyor.
PİYASALARDA GÜNCEL DURUM
ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,76 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi haftaya 100,4’ten başladı. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,1 düşüşle 2.655 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,5 artışla 72,3 seviyesine yükseldi.
ABD’de Dow Jones endeksi cuma günü yüzde 0,33 artarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,39 geriledi. Dow Jones endeksi günü 42.313 puanla rekor seviyede kapattı.
AVRUPA BORSALARI VE EKONOMİK VERİLER
Avrupa borsaları cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izlerken, yatırımcıların gözü Almanya’da açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinde olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gevşeme politikasıyla ilgili belirsizlikler sürerken, enflasyonist baskıların azalması ve durgunluk sinyalleri ECB’nin daha güvercin bir tutum benimsemesine neden olabilir.
Cuma günü açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi’nde tüketicilerin önümüzdeki 12 aya yönelik enflasyon beklentileri Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Ekonomi Güven Endeksi ise 0,3 puan azalarak 96,2’ye düştü.
ASYA PİYASALARINDA DALGALI SEYİR
Asya’da haftanın ilk işlem gününde karışık bir seyir hakimken, Çin piyasaları sert yükseldi, Japonya piyasaları ise düştü. Çin’de açıklanan ekonomik teşvikler piyasalara olumlu yansırken, hükümetin konut sektöründe yaşanan sorunları çözmek için mortgage faiz oranlarını düşüreceği açıklandı. Çin’in eylül ayı imalat sanayi PMI verisi 49,8 ile beklentilerin üstünde geldi. Hizmet sektörü PMI ise 50,0 ile beklentilerin altında kaldı.
Japonya’da sanayi üretimi ağustosta yüzde 3,3 düşüşle beklentilerin altında kalırken, perakende satışlar yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
BORSA İSTANBUL VE DOLAR/TL
Cuma günü Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,53 azalarak 9.777,46 puandan kapanış yaptı. Dolar/TL ise cuma günü yüzde 0,1 artışla 34,1694’ten kapanırken, bugün 34,1750 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.600 puanın destek, 10.050 ve 10.200 puanın ise direnç konumunda olduğunu belirtti. Bugün yurt içinde Hizmet Üretici Fiyat Endeksi ve aylık para-banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD’de Dallas Fed imalat sanayi endeksi, Almanya’da enflasyon ve İngiltere’de büyüme verileri takip edilecek.