Neden kendi sosyal medya profillerimizi inceliyoruz? Psikologlardan dikkat çeken açıklama…

neden-kendi-sosyal-medya-profillerimizi-inceliyoruz?-psikologlardan-dikkat-ceken-aciklama…
Neden kendi sosyal medya profillerimizi inceliyoruz? Psikologlardan dikkat çeken açıklama…
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nasıl algılandığımızı anlama arzusu nesillerdir insan içgüdüsünde mevcut. Esasen, her şey bir kişi olarak kim olduğumuz hakkında daha fazla şey öğrenme arzumuzda kök salmış durumda.

İngiltere merkezli yazar ve psikoterapist Eloise Skinner’a göre kendini “stalk”lama yani kendi sosyal medya hesabını sürekli kontrol etme, birçok insanın yaptığı son derece doğal bir davranış olarak tanımlanıyor.

Skinner, “Kendimizi anlamaya çalışırken ve ‘kimim’ sorusunun zamansız cevabını ararken bizi yönlendirmesi için sıklıkla başkalarının görüş ve düşüncelerine başvururuz.”

“Bu geri bildirim hemen mevcut olmadığında, başkalarının sosyal medya profillerimize baktığında ne göreceğini inceleyerek bunun ne olabileceğini hayal etmeye çalışıyoruz.” diyor. 

SOSYAL KABUL VE STATÜYE DUYULAN İHTİYAÇ…

Psikolog Zoe Mallet de, sosyal kabul ve statüye duyulan bu ihtiyacın yıllar içinde evrimle şekillendiğini söylüyor.

Mallet, “Sonuç olarak, tüm insanlarda sosyal onaya yönelik derin bir ihtiyaç vardır ve bu ihtiyaç sosyal medya tarafından daha da güçlendiriliyor.”

“Bu, sosyal statümüzü yükseltmek, aidiyet şansımızı artırmak ve olumlu bir öz imaj yaratmak için bilinçaltı bir girişimdir; bu, insanlar olarak hayatta kalma başa çıkma mekanizmalarımızın bir parçasıdır.”

“Kişinin kendi sosyal medyasını takip etmesi, başkalarının kendisi hakkındaki algısını kontrol etmenin bir başka yoludur” açıklamasında bulundu.

Ayrıca bazı kişiler için sürekli kendini takip etmek, mükemmeliyetçilikten de kaynaklanıyor olabilir. 

DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Ancak uzmanlar, sosyal medyada çok fazla zaman geçirmenin özellikle gençler arasında ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceği konusunda uyarıyor. 

Çok sayıda araştırma, yoğun sosyal medya kullanımı ile depresyon riskinin artması arasında güçlü bir bağlantı olduğunu buldu.  

ABD’den gelen son veriler ise günde üç saatten fazla sosyal medyada vakit geçiren ergenlerde kaygı belirtileri görülme riskinin iki kat fazla olduğunu gösteriyor. 2023 yılı itibarıyla bu yaş grubunun günlük ortalama kullanım süresi 4,8 saat oldu.  

Yapılan araştırmalara göre, ergenlik çağındaki gençlerin yarısından fazlası sosyal medyada rutin olarak gezinmenin bedenleri hakkında kötü hissetmelerine neden olduğunu söylüyor.

Neden kendi sosyal medya profillerimizi inceliyoruz? Psikologlardan dikkat çeken açıklama…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

sondakika-haberleri.net SONDAKİKA . SON DAKİKA . HABERLERİ . HABERLER . SPOR . MAGAZİN . GUNDEM . EĞİTİM . DİZİ . ANKARA , İSTANBUL . İZMİR . DİYARBAKIR . MERSİN ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!