gündem Harry Potter’daki rolüyle bilinen Dame Maggie Smith kimdir?

gundem-harry-potter’daki-roluyle-bilinen-dame-maggie-smith-kimdir?
gündem Harry Potter’daki rolüyle bilinen Dame Maggie Smith kimdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1978 yılında Neil Simon’un Broadway oyunu California Suite’in film uyarlamasında rol aldı. Filmde kocası (Michael Caine tarafından canlandırıldı) ile sürekli tartışan Oscar adayı bir aktrisi canlandırdı, performansıyla kendisi de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü’nü kazandı. Smith, aynı zamanda Manzaralı Oda (1985) filminde canlandırdığı İtalya’da seyahat eden genç bir kadının hasta bakıcısı ve Gosford Parkı (2001) filminde canlandırdığı kontes rolleriyle Akademi Ödülüne aday gösterildi.

Smith’in sonraki film çalışmaları Judith Hearne’ın oyuna adını veren rolü oynadığı drama filmi The Lonely Passion (1987), Whoopi Goldberg ile birlikte yer aldığı güldürü filmi Sister Act (1992), Frances Hodgson Burnett’in romanından uyarlama The Secret Garden (1993), Judi Dench ile rol aldığı Lavanta Kokulu Kadınlar (2004) ve yazar Jane Austen’ın erken yaşamını konu alan 2007 yapımı Becoming Jane’dir. Sonrasında oyuncu, Hindistan’daki bir grup emekli Britanyalı’nın konu edildiği toplu komediler The Best Exotic Marigold Hotel (2011) ve onun 2015 yapımı devam filminde, ayrıca konusu dört yaşlanan opera sanatçısı üzerine olan Quartet (2012) filminde rol aldı. Bununla beraber Smith 21. yüzyılın başında J.K. Rowling’in popüler Harry Potter serisinin film uyarlamalarında Profesör Minerva McGonagall rolünü canlandırdı ve Shakespeare’in eserinin animasyon parodisi Sevimli Cüceler Cino ve Jülyet (2011) için seslendirme yaptı. Alaycı diyalogları verebilmek konusundaki yeteneği, Amerikalı bir adam tarafından mirasla edinilen Paris’teki binanın kiracısı rolündeki My Old Lady’de (2014) güçlü biçimde ortaya konmuştur.

Smith geç 20. ve erken 21. yüzyılda sahnelerde rol almaya devam etti. William Congreve’ın West End yapımı The Way of the World, (1984) Shaffer’in Lettice and Lovage (1987) ve Edward Albee’nin Three Tall Women (1994) gibi saygın yapımlarda yer almış ve sonraki bir Broadway yapımı Lettice and Lovage için 1990’da Tony Ödülü almıştır. 1999’da Queen’s Theatre’da Alan Bennett’in The Lady in the Van oyununda aynı adlı rolde boy göstermiş, sonradan aynı rolü 2015 film uyarlamasında tekrar etmiştir.

Smith bazen televizyonda yer almıştır. David Copperfield (1999) ve Emmy Ödülü aldığı My House in Umbria (2003) gibi TV filmlerinde oynadıktan sonra aristokrat bir aile ve onların hizmetçilerini konu alan bir dönem draması Britanya televizyon dizisi Downton Abbey’de rol almıştır. Dizi 2010’dan 2015’e kadar devam etmiş ve zengin dul Grantham kontesi Violet rolündeki performansı ile de Altın Küre ve Emmy kazanmıştır.

gündem Harry Potter’daki rolüyle bilinen Dame Maggie Smith kimdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

sondakika-haberleri.net SONDAKİKA . SON DAKİKA . HABERLERİ . HABERLER . SPOR . MAGAZİN . GUNDEM . EĞİTİM . DİZİ . ANKARA , İSTANBUL . İZMİR . DİYARBAKIR . MERSİN ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!