BORSA | Küresel piyasalar güne pozitif seyirle başladı! (27 Eylül 2024)

borsa-|-kuresel-piyasalar-gune-pozitif-seyirle-basladi!-(27-eylul-2024)
BORSA | Küresel piyasalar güne pozitif seyirle başladı! (27 Eylül 2024)
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya genelinde enflasyonla mücadele ederken resesyona yol açma olasılığı hala tartışılıyor, ancak son dönemde açıklanan makroekonomik veriler bu endişeleri bir nebze hafifletmiş görünüyor.

Bu gelişmelerle birlikte, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekte atacağı adımlara dair ipuçları aranmaya devam ediyor. Bugün bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verileri yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Dün açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 oranında büyüyerek beklentileri karşıladı.

Aynı zamanda, yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 2,5 olarak tahminlere paralel gerçekleşirken, gıda ve enerji harcamalarının hariç tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 2,8 seviyesinde kaldı.

FED’İN 75 BAZ PUANLIK İNDİRİM BEKLENTİSİ

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 21 Eylül itibarıyla 218 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Analistler, işsizlik maaşı başvurularındaki bu düşüşe rağmen işten çıkarmaların hala düşük seviyelerde olduğunu, bunun da iş gücü piyasası ile ilgili endişeleri azaltabileceğini belirtti.

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasaların odağında olmaya devam ediyor. Dün gözler Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasındaydı, ancak para politikası ve ekonomik görünüme dair değerlendirme yapmadı.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook ise yaptığı açıklamada, Fed’in gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indirimini desteklediğini belirterek, “Politika kararlarında gelen verileri, görünümdeki değişiklikleri ve risk dengesini dikkatle inceleyeceğim” dedi.

Resesyon endişelerini hafifleten makroekonomik veriler sonrası Kasım ayında Fed’in 50 baz puan indirim yapacağı beklentisi yüzde 50’ye gerilese de, beklentiler hala güçlü. Öte yandan, yıl sonuna kadar yüzde 88 ihtimalle Fed’in 75 baz puanlık indirim yapacağı fiyatlanıyor.

KURUMSAL TARAFTA MİCRON TECHNOLOGY HİSSELERİNDEKİ ARTIŞ

Çip üreticisi Micron Technology, gelecek yılın ilk çeyreği için beklentilerin üzerinde gelir tahmininde bulundu. Bunun ardından, şirketin hisseleri dün yüzde 14,7 oranında değer kazandı. Analistler, Micron’un gelir tahminlerinin yapay zeka teknolojisi için kullanılan çiplere yönelik güçlü talebi işaret ettiğini ve bu durumun çip endüstrisine dair umutları artırdığını belirtti.

Diğer yandan, Meksika Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 10,50’ye çekti.

Bu gelişmelerle birlikte ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,80 seviyesinde sabit kalırken, dolar endeksi 100,8 seviyesinde dengelendi.

AVRUPA BORSALARINDAKİ ALIŞ AĞIRLIKLI SEYİR

Altının ons fiyatı dün 2.685,61 dolarla zirve yaparken, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,3 altında 2.664 dolar seviyesinde bulunuyor. Gümüşün ons fiyatı ise dün 32,714 dolarla Ocak 2013’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü ve şu anda 31,9 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 2,9 düşerek 70,9 dolardan kapanmasının ardından bugün de yüzde 0,1 gerileyerek 70,8 dolara indi.

Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,62, S&P 500 endeksi yüzde 0,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,60 yükseldi. S&P 500 endeksi, dün tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. ABD endeks vadeli kontratları ise yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün alış ağırlıklı bir seyir hakimdi. Ancak, bölgede ekonomik aktivitenin yavaşlayabileceği endişeleri devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gevşeme sürecinin hızı ve büyüklüğüne dair belirsizlikler varlığını korurken, durgunluk sinyallerinin ECB’nin güvercin tavrını artırabileceği öngörülüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, yapay zeka gibi yeni teknolojilerin potansiyel riskler taşıdığını ve finansal sistemde yeni kırılganlıklara neden olabileceğini açıkladı.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel ise Euro bölgesi ekonomisinin durgunlaştığını, işgücü piyasasında yumuşamaya dair işaretlerin arttığını, ancak piyasanın dayanıklılığını sürdürdüğünü belirtti.

Dün, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,69, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,33, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 1,68 yükseldi. DAX 40 endeksi, gün içinde 19.253,07 puanla gün içi rekorunu kırarken, 19.238,36 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Avrupa endeks vadeli kontratları ise güne pozitif başladı.

ASYA PİYASALARINDA POZİTİF SEYİR

Asya’da yeni işlem gününde Güney Kore hariç pozitif bir seyir hakimdi. Çin Merkez Bankası (PBoC), zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan düşürdüğünü açıkladı. Bu adımın, piyasaya 1 trilyon yuan (yaklaşık 140 milyar dolar) nakit sağlaması bekleniyor.

Çin’de ağustos ayında sanayi karları yıllık bazda yüzde 17,8 düştü. Japonya’da ise eylül ayı Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 2,2 artışla beklentilere paralel geldi.

Dün, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,9, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,6 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 4 yükseldi. Güney Kore’de ise Kospi endeksi yüzde 0,3 geriledi.

Borsa İstanbul’da ise BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,62 azalışla 9.829,19 puandan kapattı. Dolar/TL kuru dün 34,1522’den kapanırken, bugün yüzde 0,1 artışla 34,1770 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün Türkiye’de dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksinin, yurt dışında ise Almanya işsizlik oranı, Euro Bölgesi tüketici güven endeksi ve ABD’de kişisel gelir ve harcamalar gibi verilerin takip edileceğini ifade ediyor. BIST 100 endeksinde 9.700 ve 9.600 puan destek, 10.050 ve 10.200 puan ise direnç seviyeleri olarak izleniyor.

BORSA | Küresel piyasalar güne pozitif seyirle başladı! (27 Eylül 2024)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin