Altın almalı mı, satmalı mı? Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi yanıtladı

altin-almali-mi,-satmali-mi?-ekonomist-prof-dr.-abdulkadir-develi-yanitladi
Altın almalı mı, satmalı mı? Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi yanıtladı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYNAKCNN TÜRK

Altının gidişatını CNN TÜRK’te değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi, şu yorumda bulundu:

Altın, altın yılı yaşıyor. Destekleyen faktörler hala sıcak. Dünyada altın talebi artıyor. Hane halkı altın biriktirmeye devam ediyor. Özellikle Asya’da merkez bankaları altın rezervlerini artırmaya devam ediyor. Jeopolitik ısıma devam ediyor ve bunu aynı zamanda jumbo faiz indirim ile destekliyor. Biz ne diyorduk? Faizler inerse altın yükselir. Fed tarafından yapılan bu jumbo indirimle beraber ciddi anlamda altın fiyatlarında bir artış ile karşı karşıya kaldık. Yani biz yıl sonu ekonomistlerin çoğu ons fiyatını 2700 dolar olarak tahmin ediyorduk ki şu an ona çok yaklaştı.

Bu artış devam edecek mi? Şunu söylemek lazım, önümüzdeki süreci okumak gerekiyor. Faiz indirim sürecine girdi dünya ve bu devam edecek belli bir süre. Devam ettikçe altını destekleme durumu söz konusu olacaktır. Altının yükselmesini bu destekleyecektir.

Altın almalı mı, satmalı mı Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi yanıtladı

Dünyada da rezerv para birimi olarak doların yerine aslında merkez bankaların artık daha güvenli olarak gördüğü altına yönelme durumu var. Yani burada bir ekopolitik okuma yapmaya da ihtiyaç var. Çünkü özellikle dolardaki değer kaybından sonra geçtiğimiz yıllardaki ABD’deki enflasyondan dolayı yüzde 8, 9’lara varan değer kaybından dolayı artık dünya daha güvenli hissettiği değerli metal olan altına doğru yönelmeye başladı. Tamam faiz indiği zaman altın talebi artar. Jeopolitik ısınma olduğu zaman altını besler. Hane halkı az çok altın aldığında artar. Bunun dışında ekopolitik okuma yaptığımız zaman dünya artık rezerv para olarak altına yöneldi. Ne kadar dolar basıyorsanız o kadar altın bulundurma zorunluluğu vardı. Fakat 1971’den sonra uygulanmadı. Belki dünya tekrar altın merkezli bir ekonomi sistemine de şu anda dönüyordu. Arz tarafında da sıkıntı var. Rusya’ya uygulanan ambargo var, ithalat kısıtlamaları var. Yani bu aynı zamanda değerli metalleri de kapsıyor. Bundan dolayı da arz tarafında bir kısıtlama olunca, talebi destekleyen unsurlar burada sıcaklığını korurken altındaki yükselişi devam edecek gibi duruyor. Tabi kısa vadeli düzeltmeler gelebilir. Fakat trende baktığımız zaman bu trend yükselme eğilimine devam edecek gibi duruyor.

Altın almalı mı, satmalı mı? Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi yanıtladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin