İsrail-Lübnan hattında gerilim yüksek… SON DAKİKA gelişmeler: Hizbullah, Mossad karargahını hedef alarak Kader 1’i ateşledi!

israil-lubnan-hattinda-gerilim-yuksek…-son-dakika-gelismeler:-hizbullah,-mossad-karargahini-hedef-alarak-kader-1’i-atesledi!
İsrail-Lübnan hattında gerilim yüksek… SON DAKİKA gelişmeler: Hizbullah, Mossad karargahını hedef alarak Kader 1’i ateşledi!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortalığı karıştıran İran iddiası

İki İsrailli yetkili ve bir Batılı diplomatın, ABD’li haber kaynağı Axios’a verdiği bilgiye göre Hizbullah çatışmaların tırmanması sonrası İran’ı İsrail’e saldırı başlatmaya çağırdı ancak Tahran şimdiye kadar doğduran müdahaleden kaçındı.

İsrailli yetkililere göre, İran, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın şu anda BM Genel Kurulu için New York’ta olması nedeniyle İsrail’e saldırı düzenlemek için “zamanlamanın doğru olmadığını” düşünüyor.

Pezeşkiyan dün New York’ta gazetecilere verdiği röportajda bölgede daha geniş çaplı bir savaş isteyen tarafın İsrail olduğunu, İsrail’in İran’ı kışkırttığını ancak böyle bir “tuzağa” düşmek istemediklerini söyledi.

Olası bir müdahaleye kapıyı da kapatmayan İranlı lider, Lübnan’ın “İsrail’in elinde başka bir Gazze olmasına izin veremeyeceklerini” dile getirdi ve “Hizbullah bunu tek başına yapamaz. Hizbullah, Batılı ülkelerin, Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin en gelişmiş silahlarla desteklediği bir rejime karşı tek başına duramaz.” ifadelerini kullandı.

İran’ın Hamas lideri Haniye’nin suikastına cevap vereceğini söylediğini ancak hala herhangi bir misilleme saldırısı gerçekleştirmediğini hatırlatan Axios haberinde ” İran’ın İsrail’e doğrudan saldırması bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak ve muhtemelen ABD’yi daha aktif bir çatışmaya çekecektir.” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, BM genel kurulunda yaptığı konuşmada ise İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının cevapsız kalmaması gerektiğini belirterek, bölgede olası bir tırmanış konusunda uyardı: “Uluslararası toplumun şiddeti derhal durdurması, Gazze’de kalıcı bir ateşkes sağlaması ve İsrail’in Lübnan’daki barbarlığına son vermesi zorunludur “

İsrail saldırılarını sürdürdüğü Lübnan’da yerinden edilenlere “evlerinize dönmeyin” uyarısı yaptı

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, dosya medya hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güney bölgelerinden İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalanlara uyarıda bulundu.

Lübnan’da can güvenlikleri için evlerini terk etmek zorunda kalan tüm köylerin sakinlerine hitap eden Adraee, şu ifadeleri kullandı:

“İsrail ordusunun saldırıları devam ediyor. Can güvenliğiniz için ikinci bir duyuruya kadar evlerinize dönmeyin.”

İsrail’in başkenti Tel Aviv’de sirenlerin çaldığına işaret eden Adraee, Lübnan’dan fırlatılan bir füzenin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini aktardı.

TEL AVİV’E FÜZE: HİZBULLAH, MOSSAD KARARGAHINI HEDEF ALDI

Hizbullah, Kader 1 adlı balistik füzeyi fırlattı, 120 kilometre uzaklıktaki Tel Aviv ve çevresinde 1 milyon İsrailli panikle sığınaklara koştu. Füzenin hedefinde, İsrail’in dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın karargahı vardı.

Hafta sonundan bu yana İsrail’in stratejik liman şehri Hayfa’yı vuran Hizbullah, ilk kez başkent Tel Aviv’i hedef aldı.

Sabaha karşı 06.30 sularında hem İsrail’in kuzeyi hem de Tel Aviv çevresinde duyulan siren seslerini patlamalar izledi. Tel Aviv sakinlerine sığınaklara gitme talimatı verilirken, İsrail ordusu Hizbullah’ın ateşlediği bir karadan karaya füzenin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı. İsrail medyası, füzenin David’s Sling hava savunma sistemi tarafından durdurulduğunu yazdı.

Hizbullah ve İsrail ordusu, 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana sınır hattında çatışıyordu. Geçen hafta Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması, savaşı yeni bir boyuta taşıdı.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’le Lübnan sınırı arasında kuş uçuşu en az 120 kilometre var.Cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah’ın televizyonu El Menar, Tel Aviv’deki Mossad karargahına Kader 1 adlı balistik füzenin fırlatıldığını duyurdu.En az 1 milyon İsraillinin sığınaklara koştuğu bilgisini veren El Menar televizyonu, Kader 1 füzesinin saat tam 06.29’da ateşlendiğini, bunun Hamas’ın 7 Ekim baskınıyla aynı dakika olduğunu vurguladı.El Menar ayrıca, füzenin hedefindeki İsrail dış istihbarat servisi Mossad’ın hem Hizbullah komutanlarını hedef alan suikastlar hem de çağrı cihazı ve telsizlerin patlamasından sorumlu olduğunu belirtti.

(Milliyet/Hüseyin Narin)
 

İsrail-Lübnan hattında gerilim yüksek… SON DAKİKA gelişmeler: Hizbullah, Mossad karargahını hedef alarak Kader 1’i ateşledi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin