Çalışan emekli için yeni formül arayışı

calisan-emekli-icin-yeni-formul-arayisi
Çalışan emekli için yeni formül arayışı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYNAKCNN TÜRK

“Orta Vadeli Program’da özellikle emeklileri ilgilendiren hatta ve hatta çalışanları ilgilendiren birçok detay var.” O detaylardan birisi de çalışan emeklilerden Genel Sağlık Sigortası primi alınması.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz konuyla ilgili, “Emekli olup da çalışan emeklilerimizden Genel Sağlık Sigortası adı altında prim kesilmesi olabilir” şeklinde konuştu.

Peki Genel Sağlık Sigortası primi kimlerden kesiliyor?

“Çalışma hayatı içerisinde bulunduğu zaman onlardan da prim kesiliyor. Onlardan nasıl bir prim kesiliyor. Yüzde 7,5 işçiden, yüzde 24,5 da işverenden toplamda yüzde 32 oranında bir prim kesiliyor. Buna ek olarak yüzde 5’lik bir eklenti daha gelebilir.”

Çalışan emekli için yeni formül arayışı

Bu durumda çalışan emeklilerin maaşı nasıl etkilenir?

“Bir miktar daha aradaki fark da 1270 lira olmak üzere emekli çalışan daha fazla maaş alıyor. Şu andaki sistem doğrultusunda dolayısıyla yüzde 5 eklenti gelirse ikisinin de muhtemel olarak eşitlenmesi söz konusu olabilir yani net ücretler birbirine denk gelme söz konusu olabilir.”

Peki hangi şartlarda prim alınabilir?

“Belli bir yaşa kadar bunun kesintisi yapılabilir, kadında 55; erkekte 60 yaşına kadar. Misal 43 yaşında erkekte EYT üzerinden emekli oldunuz erkekte getirmesi gereken düşünülen 60 yaş ise aradaki zaman farkında tekrardan çalışmaya başladığınızda ekstra GSS adı altında prim kesintisi yapılacağı söz konusu olabilir.”

Çalışan emekli için yeni formül arayışı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin