Çabuk acıkıyorsanız bir sebebi var! Bazı hastalıkların habercisi olabilir

cabuk-acikiyorsaniz-bir-sebebi-var!-bazi-hastaliklarin-habercisi-olabilir
Çabuk acıkıyorsanız bir sebebi var! Bazı hastalıkların habercisi olabilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokken aç hissetmek ve yemek yediğiniz halde doymama hissi, çeşitli fizyolojik ve psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Bu durum, bireyden bireye farklılık gösterebilir. Kan şekeri düzensizlikleri, hormon dengesizlikleri, yetersiz besin tüketimi gibi durumlar bazı hastalıkların habercisi olabilir. 

1. Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabetin en yaygın belirtilerinden biri sık sık acıkma hissidir. Kan şekeri seviyesi düştüğünde vücut enerji ihtiyacını karşılamak için daha fazla yiyecek tüketme isteği oluşturur. Diyabet, özellikle kontrol altında değilse, kişinin insülin direncini etkiler ve bu da sürekli açlık hissi yaratır.

2. Hipoglisemi

Kan şekerinin anormal derecede düşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durum açlık krizlerine, baş dönmesine, titremeye ve yorgunluğa neden olabilir. Hipoglisemik bireyler sık sık ve ani açlık hissi yaşarlar.

3. Hipertiroidi

Tiroid bezlerinin fazla çalışması (hipertiroidi), metabolizmayı hızlandırarak sürekli açlık hissine yol açabilir. Bu hastalığa sahip kişiler hızlı kilo kaybeder ve yedikleri gıdalar yetmezmiş gibi hissederler.

4. Leptin Direnci

Leptin, tokluk hissini sağlayan bir hormondur. Leptin direnci olan bireyler, tokluk hissini algılayamadıkları için sürekli aç hissedebilirler. Bu durum genellikle obezite ile ilişkilidir.

5. Stres ve Anksiyete

Stres hormonları, özellikle kortizol, iştahı artırabilir ve kişide sık sık açlık hissine yol açabilir. Anksiyete de benzer şekilde duygusal yeme alışkanlıklarını tetikleyebilir.

6. Uyku Bozuklukları

Yeterli ve kaliteli uyku almayan bireylerin vücutlarındaki açlık hormonları (ghrelin) artabilir. Bu da sürekli açlık hissi yaşamalarına sebep olur.

7. Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Kadınlarda görülen bu hormonal bozukluk, insülin direncini artırarak sürekli açlık ve kilo alımına neden olabilir. Eğer sürekli açlık hissiyatı yaşıyorsanız, beslenme düzeninizdeki yanlışların ötesinde, altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bir doktora başvurmak önemlidir.

Çabuk acıkıyorsanız bir sebebi var! Bazı hastalıkların habercisi olabilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

sondakika-haberleri.net SONDAKİKA . SON DAKİKA . HABERLERİ . HABERLER . SPOR . MAGAZİN . GUNDEM . EĞİTİM . DİZİ . ANKARA , İSTANBUL . İZMİR . DİYARBAKIR . MERSİN ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!