Fotoğraf altı yazısı, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli, Aralık’ta tutuklanmıştı.

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındayken dini nikahla evlendirdiği kızının yıllarca cinsel istismara maruz kaldığı iddialarına ilişkin yürütülen davada Kadir İstekli’ye verilen ceza ağırlaştırıldı.

İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, firari anne Fatıma Gümüşel için yakalama kararı aldı. 6 yaşındaki kızın evlendirildiği Kadir İstekli 36 yıl; babası Yusuf Ziya Gümüşel ise18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstekli ve Gümüşel duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Tutuklu Kadir İstekli “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 21 yıl, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 15 yıl olmak üzere toplam 36 yıl cezaya çarptırıldı.

Tutuklu baba Yusuf Ziya Gümüşel’e “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti 23 Ekim 2023’te görülen karar duruşmasında Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası vermişti.

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Önerilen haberler

Haberin sonu

Bunun ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezanın arttırılması gerekçesiyle kararı bozmuş ve ve yeniden yargılama talep etmişti.

İstismar nasıl gündeme geldi?

Olay ilk olarak, Aralık 2020’de, BirGün gazetesinden Timur Soykan’ın yaptığı haberle kamuoyunun gündemine gelmişti.

Haberde, “İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin, 6 yaşından itibaren bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan bir yetişkin erkek tarafından cinsel istismara uğradığı, 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp 14 yaşında evlendirildiği, 17 yaşında anne olduğu; 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığı” ifade ediliyordu.

Gazetedeki devam niteliğindeki haberde ise “H.K.G’nin 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açması ve hem cinsel istismara göz yummakla suçlanan ailesinin, hem de iddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine H.K.G, mahkemeye 6 ve 13 yaşlarında bu kişilerle çekilen nişan fotoğraflarını delil olarak sunduğu” aktarılıyordu.

Baba Gümüşel ve H.KG.’nin kardeşleri ne demişti?

Kamuoyundaki tartışmalar ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, davaya müdahil olduğunu açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da konuyu takip ettiklerini ve müfettiş görevlendirildiğini duyurdu.

Sosyal medyada paylaşılan Yusuf Ziya Gümüşel imzalı bir açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“3 Aralık 2022 tarihinde BirGün gazetesi ve internet sitesinde ‘Timur Soykan’ imzasıyla yayınlanan haber, şahsımı ve ailemizi hedef göstererek yargılanması başlamamış bir davadaki yalan iddiaları yayınlayarak bunun üzerinden İslami değer ve yargılara sahip insanları tahkir etmeye yönelik tezgahlanmış bir projenin ürünüdür.

“Söz konusu haberdeki iddiaların sahibi olan kızımız, İslami ve hukuki kurallara uygun olarak medeni kanunun reşit saydığı yaşta evlenmiş olup bu konuda ailemizin ve başka kişilerin hiçbir baskısı olmamıştır.”

H.K.G’nın ailesi ise o dönem TV5 kanalına konuştu.

H.K.G’nin kız kardeşleri Fatma ve Ayşe Gümüşel, H.K.G’nin düğün merasimi sırasında çekildiği iddia edilen fotoğraf için “Bizim yaşıtımızdaki kızların hepsi bir tören olduğunda, bir bayramda ya da bir böyle bir ailevi bir tören olduğunda hemen elindeki yerlerde kabarık kabarık elbiseler giyerlerdi” dedi.

Ayşe Gümüşel ise “Ben de 19 yaşındayım ve halen daha evlenmedim, bekarım hiçbiri üstüme de baskı yapmadılar. Böyle bir şey yok, böyle bir şeyin olma ihtimali de yok. Bir anda çok değişmeye başladı ablam. 6 yaşında bir kız nasıl evlendirilebilir ki. Hani bunların hepsi şimdi evli mi? Ya da çocuk mu gelin oldular?” ifadelerini kullandı.

Soruşturma kapsamında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Kadir İstekli hakkında, “çocuğun cinsel istismarı” ve “nitelikli cinsel saldırı” suçlarından 30 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi.

Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında ise “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapis ceza talep edildi.

Yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmişti

Davanın 30 Ocak’ta görülen ilk duruşmasında mahkeme heyeti, yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar verdi.

27 Şubat’ta görülen ikinci duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Davanın 17 Temmuz’daki duruşmasında Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatı istifa etti.

9 Ekim’deki duruşmada ise Gümüşel’in yeni avukatı savunma için süre talep etti ve dava bu nedenle 23 Ekim’e ertelendi.

Pazartesi günkü son duruşmada, kararın açıklanmasından önce yayın yasağı kaldırıldı ve açık yargılamaya geçildi.

Mahkeme heyeti, baba Gümüşel’e 20 yıl, Kadir İstekli’ye 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel’e ise 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Fatıma Gümüşel hakkında kararın ardından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Diğer sanıkların tahliye talepleri reddedilirken, tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.

Çeşitli kadın örgütleri ve sol partilerden kadınlar, duruşma nedeniyle adliye önünde yaptıkları açıklamalarda H.K.G.’nin yanında olduklarını belirtti.