CANLI | SON DAKİKA: Orta Doğu yangın yeri… İsrail’den Lübnan’a peş peşe saldırılar

canli-|-son-dakika:-orta-dogu-yangin-yeri…-israil’den-lubnan’a-pes-pese-saldirilar
CANLI | SON DAKİKA: Orta Doğu yangın yeri… İsrail’den Lübnan’a peş peşe saldırılar
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KAYNAKAA-İHA

7 Ekim’de Gazze’de başlayan çatışmalar Orta Doğu’ya yayılmaya devam ediyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, savaşın ‘yeni bir döneminin’ başladığını söylemiş, ülkenin Lübnan ile sınırına atıfta bulunarak, ‘ağırlık merkezinin kuzeye doğru hareket ettiğini’ kaydetmişti. Açıklamaların ardından saldırı haberleri art arda gelmeye devam ediyor. Lübnan resmi ajansı NNA’nın daha önceki haberinde, İsrail ordusunun Beyrut’un güneyindeki Camus bölgesinde bir konuta F-35 tipi savaş uçağıyla hava saldırısı düzenlediği ve saldırıda ilk belirlemelere göre 5 çocuğun öldüğü belirtilmişti. İsrail saldırının, Hizbullah’ın operasyon timi komutanı İbrahim Akil’in hedef alındığını bildirmişti.

İSRAİL’İN LÜBNAN SALDIRISINDA ÖLÜ SAYISI 14’E YÜKSELDİ

İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 14’e yükseldi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, başkent Beyrut’ta düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 14’e yükseldiği belirtildi. Açıklamada, saldırı nedeniyle 9’u ağır olmak üzere 66 sivilin de yaralandığı aktarıldı.

MACRON’DAN NETANYAHU’YA: BÖLGEYİ SAVAŞA SÜRÜKLÜYORSUNUZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak “Tel Aviv yönetiminin bölgeyi savaşa sürüklediği” uyarısında bulunduğu iddia edildi.

İsrail merkezli Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre, Macron, İsrail ordusunun, başkent Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırısının akabinde Netanyahu’yu telefonla aradı.

Macron görüşmede Netanyahu’ya, “Siz bölgeyi savaşa sürüklüyorsunuz.” dedi.

Netanyahu ise Macron’a “İsrail’e baskı uygulayacağınız yerde saldırılarını durdurması için Hizbullah’a baskı yapmanızın zamanı geldi.” diyerek karşılık verdi.

Gazetede ismi açıklanmayan Fransız bir yetkili ise “Lübnan’da yaşanan son güvenlik olaylarının savaş ihtimalini artırdığı ancak diplomatik yolun hala baki olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

“HANİYE’NİN İNTİKAMI YAKIN”

İran’ın dini lideri Hamaney, “Haniye’nin suikastının cevabının gelmesi yakındır. ” dedi.

İSRAİL’DEN BİR AÇIKLAMA DAHA!

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail’in hedeflerine değinen Hagari, “Bölgede geniş çaplı bir tırmanış hedeflemiyoruz. Savaşın tanımlanmış hedefleri doğrultusunda hareket ediyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

NETANYAHU: ‘HEDEFLERİMİZ AÇIK, EYLEMLERİMİZ ORTADA’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın üst düzey komutanı İbrahim Akil’i hedef alan Beyrut’taki saldırı sonrası, “Hedeflerimiz açık, eylemlerimiz ortada.” paylaşımında bulundu.İsrail Başbakanlığı, X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Netanyahu’nun, “Hedeflerimiz açık, eylemlerimiz ortada.” ifadelerine yer verdi.İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise saldırı sonrası yaptığı açıklamada, Beyrut’ta Hizbullah’ın etkili olduğu “Dahiye mahallesinde bile düşmanlarının peşine düşmeye devam edeceklerini” savundu.

BM: İNSANLIK DIŞI

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilerin cesetlerini bir çatıdan attığını gösteren video kayıtlarının “insanlık dışı” olduğunu belirtti.BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.İşgal altındaki Batı Şeria’da kötüleşen durumdan derin endişe duyduklarını ifade eden Dujarric, buna, İsrail’in bölgede artan askeri faaliyetlerinin de dahil olduğunu dile getirdi.Dujarric, İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilerin cesetlerini bir çatıdan attığını gösteren video kayıtlarının insanlık dışı olduğunu söyledi.Olayın şeffaf bir şekilde soruşturulmasının büyük önem taşıdığını belirten Dujarric, sorumluların cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

ABD BAŞKANI BIDEN’DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Biden, “Ekibimiz insanların evlerine güvenli bir şekilde geri dönebilmelerini sağlamak için çalışıyor” ifadelerini kullandı.

İSRAİL ORDUSUNUN DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA ÖLÜ SAYISI 12 OLDU

İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırının bilançosu artıyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 12’ye, yaralıların sayısının ise 9’u ağır olmak üzere 66’ya yükseldiği belirtildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari bugün yaptığı açıklamada, “Beyrut’taki hava saldırısında Akil’in yanı sıra en az 10 Hizbullah komutanı öldürüldü” ifadelerini kullanmıştı.

“İSRAİL İNSANİ HİÇBİR ŞEYE DEĞER VERMEDİĞİNİ BİR KEZ DAHA KANITLADI”

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in başkent Beyrut’un güney banliyösünü hedef almasının, Tel Aviv’in “insani, hukuki veya ahlaki olan hiçbir şeye değer vermediğini” bir kez daha kanıtladığını söyledi.Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Mikati, İsrail’in “soykırımı andıran bir eylem içinde olduğunu” kaydetti.Mikati, “Meskun bir yerleşim bölgesinin hedef alınması, İsrail düşmanının hiçbir insani, hukuki veya ahlaki olan hiçbir şeye değer vermediğini bir kez daha kanıtladı.” ifadesini kullandı.Başbakan, İsrail’in soykırıma benzeyen bir şeyi sürdürdüğünü ve bunun en çirkin biçimlerine salı ve çarşamba günü onlarca ölü ve binlerce yaralının olduğu saldırıda tanık olduklarını kaydetti.Başbakan Mikati, Beyrut’un hedef alınmasıyla gerçekleşen yeni saldırının ise, küresel vicdanın ve uluslararası toplumun insan hakları, adalet ve hukuk ihlallerine sessiz kalmasının bir sonucu olarak yaşandığını vurguladı.Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun, bugün başkent Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırısında ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü, 59 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

HİZBULLAH YENİ SALDIRILAR DÜZENLEDİĞİNİ AÇIKLADI

Hizbullah, İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırısının ardından, İsrail’in “suikastlarından” sorumlu tuttuğu Meron’daki askeri istihbarat üssünü hedef aldığını bildirdi.

Hizbullah, yaptığı yazılı açıklamayla, İsrail ordusunun Beyrut’a düzenlediği hava saldırısı ve “suikastlarından” sorumlu tutuğu Meron bölgesindeki askeri istihbarat üssünü Katyuşa füzeleriyle hedef aldığını belirtti.

Ayrıca Hizbullah, Gazze’deki Filistin halkıyla dayanışma ve İsrail’in Lübnan’daki saldırılarına karşılık olarak sınır hattındaki İsrail’e ait askeri noktalara da saldırı düzenlediğini duyurdu.

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail ordusunun Beyrut’a düzenlediği hava saldırısının ardından 20 kadar, gün içinde de toplamda 170 kadar füze Lübnan’dan İsrail’e doğru fırlatıldı.

BEYRUT SALDIRISINDA CAN KAYBI 8’E YÜKSELDİ

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin başkent Beyrut’un güneyine düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 8’e, yaralı sayısının ise 8’i ağır olmak üzere 59’a yükseldiği bildirildi.

LÜBNAN SAĞLIK BAKANI: BİR SAVAŞ SUÇU

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülkede 17 ve 18 Eylül’de çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasının “basit bir saldırı değil bir savaş suçu” olduğunu belirtti.

Bakan Ebyad, Baalbek Devlet Hastanesi ile Dar el-Emel Üniversite Hastanesinde söz konusu saldırılarda yaralananları ziyaret etti.

Burada yaptığı açıklamada, dün, bugün ve önceki gün söz konusu saldırılarda yaralanan kadın ve çocukları ziyaret ettiklerini söyleyen Bakan, “Hedef alınanların çoğu sivillerdi, biri 8, diğeri 11 yaşında 2 çocuk öldü. Bu durum, bunun basit bir saldırı olmadığını bilakis savaş suçu olduğunu gösteriyor.” dedi.

Ebyad, Lübnan hükümeti olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) toplantı talep ettiklerini, uluslararası toplumdan da İsrail’i caydırma ve sivilleri kullanmasına engel olma konusunda sorumluluklarını yerine getirmesini istediklerini kaydetti.

Ebyad, daha fazla can kaybı yaşanmamasının en iyi yolunun, Gazze ile Lübnan’da ateşkes yapılması olduğunu dile getirdi.

ABD DESTEĞİNİ ÇEKER Mİ?

Aslında dün sorduğum sorulardan biri de buydu Pentagon sözcüsüne. Bütün bunlar yaşanırken siz de söylüyorsunuz saldırılar yardımcı olmuyor tansiyonun azalmasına. Ama bir kere daha söyleyebilir misiniz? Biz her şekilde askeri olarak İsrail’in arkasındayız diyebilir misiniz? Biz oradayız. Biz İsrail’in savunmak için oradayız. Biz kendi askerlerimizi savunmak için oradayız. Ve hatırlıyor musunuz Nisan ayındaki saldırıyı İran’ın yaptığı? Eğer öyle bir şey olursa biz yine onları savunmak için oradayız diye ABD’nin hiçbir şekilde bu desteği kesmeyeceğini açık açık belirtti.Amerikalı istihbarat yetkilileri geçtiğimiz aylarda hep şunu söylemişti. Hem Gazze’de hem de Lübnan’da Hizbullah’la savaşacak gücü yok İsrail’in. Hava savunma sistemi evet gelişmiş olabilir ama iki farklı cephede savaşırken hepsini engelleyebilecek bir kapasiteye sahip değil.

ABD: LÜBNAN SALDIRISINDAN HABERİMİZ YOK

CNN Türk ABD Temsilcisi Yunus Paksoy “Lübnan’da yaşanan saldırılarla ilgili ABD kesinlikle bizim haberimiz yok diyor. Bu da şu soruyu aslında gündeme getiriyor. ABD bu kadar çok silah veriyorken, ABD bu kadar çok yardım yapıyorken, İsrail’in bölgeyi adeta ateş çemberine attığı, bölgeyi patlamaya hazır bir alana çevirdiği bir dönemde hiçbir saldırıdan bilgilendirilmemesi mi daha normal, yoksa bilgilendirilmesi mi daha normal, ABD için daha saygıdeğer bir durum. Bu da tabi tartışma konusu. Ancak dün Pentagon’daydım, Pentagon sözcüsü aynı şeyi söyledi. Bu tür saldırılar hiçbir şekilde geldiğinin azaltılmasına yardımcı olmuyor dedi. Fakat bildiğimiz bir gerçek şu ki, ABD sınırsız ettiğine, koşulsuz ettiğine devam ederken, silah sevkiyatlarına devam ederken, İsrail’in adeta umurunda bile değil ve bölgede her gün saldırılarına devam ediyor” dedi.

İSRAİL SALDIRILARINDA 5 ÇOCUK ÖLDÜ

İsrail’in hedef aldığı bölgenin ‘Hizbullah’ın Kalesi’ olarak bilinen Dahiye olduğu bildiriliyor. Saldırılar sonucu 5 çocuk hayatını kaybetti.

F-35’LER VURDU

Saldırıda F-35 uçağının yerleşim bölgesini iki kez hedef aldığı iddia edildi.

İSRAİL BEYRUT’A HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

İsrail ordusu Lübnan’ın başkenti Beyrut’a bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Beyrut’a “bir nokta” saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi. İsrail ordusu iç cephe komutanlığının, vatandaşlarına yaptığı güvenlik uyarısında herhangi bir değişiklik olmadığı kaydedildi. Beyrut’taki AA muhabiri, kentteki Camus Caddesi’nde bir yere hava saldırısı düzenlendiğini aktardı. Saldırının düzenlendiği yerden yoğun dumanlar yükseldiği görülürken, Lübnan sağlık ekipleri ve ambulanslar bölgeye sevk edildi.Sosyal medyada da Hizbullah’ın etkin olduğu Beyrut’un güneyindeki Dahiye Mahallesi’nden dumanların yükseldiği görüntüler paylaşıldı.

CANLI | SON DAKİKA: Orta Doğu yangın yeri… İsrail’den Lübnan’a peş peşe saldırılar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin